KONTAKT

Idylliskt

Idylliskt

Idylliskt

Kusön – en levande skärgårdshistoria

Kusön är Gästrikekustens största ö och var för inte alltför länge sen bebodd året om. På norra delen finns en väl bevarad fiskeby och i sydväst finns ett par underbara små badvikar.

Kusön ingår i Axmar naturreservat. Det är södra Bottenhavskustens största sammanhängande,någorlunda oexploaterade skärgårdsområde. Fiskebyn, Kusöby, som ligger helt skyddad från havet, når man när kliver iland vid hamnen i norr, Korshamn. Byn är en riktig bullerbyidyll med ett tiotal röda hus inbäddade i grönskan. Kusön är en av få öar i Gästrikland, som haft bofast befolkning under århundraden. Befolkningen levererade spannmål till Axmar bruk och betalade arrende i form av fisk. I början av 1900-talet var alla husen bebodda och här fanns till och med en skola med som mest 20-talet barn, men 1968 flyttade den sista bofasta från ön.

Byn på Kusön – foto Aja Axlund
Badvik på sydvästra Kusön
Staket i pittoreska Kusö by – foto Aja Axlund

Kungsön var det ursprungliga namnet på ön, då Gustav Vasa under sin tid som regent utsett den till en av sina kronoöar. Därigenom kunde han ta in skatt från alla strömmingsfiskare på ön.

Kusöns stränder är till största delen svårtillgängliga men i sydväst finns ett par underbara små badvikar nära Aldernäsudden. Här finns sandstrand, vindskydd, grillplats och toalett.

På östra sidan av ön finns också några fina sandstränder, bland annat vid Djupavan.

Paddelleder i Axmar bruk

Paddelleder i Axmar bruk

Vill du se mer av Axmar skärgård? Paddla kajak längs våra paddelleder!

Läs mer

Paddelleder i Axmar bruk
Fakta Kusön

Besöka
Kusön är väl värd ett besök av båtfolk och paddlare. Långfärdsskridskofolket når också hit gynnsamma isvintrar, som blivit alltmer sällsynta.

Tänk på att
När du vandrar omkring i Kusö by går stigarna ibland över stugägarnas tomter så visa stor hänsyn. Tänk också på att hela Kusön ingår i ett naturreservat.

Historik
Kusön är känd sedan 1645. Vid slutet av 1700-talet kom den första bofasta befolkningen och 1968 flyttade den sista. Numera används husen mest sommartid.

Den stora kajakbryggan i Axmar bruk foto Aja Axlun

Hyr kajak

Har du inte egen kajak kan du hyra en av oss.
2 juli till 15 augusti hyr vi ut kajaker nere i hamnen. 

Läs mer

Den stora kajakbryggan i Axmar bruk – foto Aja Axl

Friluftsliv

Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

Vandringsleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

VANDRA

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

Cykelleder i Axmar bruk

CYKLA

NATURRESERVAT

NATURRESERVAT

RASTPLATSER

RASTPLATSER

Paddelleder i Axmar bruk – foto Aja Axlund

PADDLA

BADPLATSER

BADPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Rastplatser i Axmar bruk – foto Aja Axlund

RASTPLATSER

HUNDBAD

HUNDBAD

Dela i sociala medier:

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer

OK